De Indonesische keuken (in Nederland ook de Indische keuken genoemd) is zeer divers. Indonesië bestaat uit ongeveer 17000 eilanden, waarvan er zo’n 6000 bewoond zijn. Veel eilanden kennen hun eigen recepten, die met specifieke kruiden worden bereid. De keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, de Indiase, de Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten.
Sajoer Lodeh
(Hoofdgerecht)
Sajoer Lodeh is een populair groentegerecht op basis van kokosmelk. Het is een ideaal gerecht voor als je nog wat restjes groenten over hebt zoals witte kool, taugé, enkele worteltjes en broccoliroosjes. De verschillende niet helemaal gaar, nog knapperige, gekookte ingrediënten zorgen voor een gerecht dat afwisselend is wat betreft kleur, structuur en smaak. De groenten giet je niet af; de kokossaus maakt onderdeel uit van de sajoer lodeh.
Mihoen
(Hoofdgerecht)
Mihoen is een dunne, Chinese noedel gemaakt van rijstbloem. In dit gerecht wordt hij gebakken met groente, ei en kip.
Boemboe Bali
(Hoofdgerecht)
Boemboe Bali is een Indonesisch gerecht met zeer veel kruiden, afkomstig van het tropische eiland Bali. ‘Boemboe’ is het Indonesische woord voor een kruidenmix. Letterlijk betekent dit gerecht dus ‘kruidenmix van Bali’. Het Indonesische woord voor kip is Ajam, vandaar dat Boemboe Bali ook vaak Ajam Bali genoemd wordt.